Máme se bát koronaviru 2019-nCoV?

Zpět na Články a názory

S obavou i profesním zájmem sleduji epidemii koronaviru 2019-nCoV v Číně. Zatím se zdá, že se jeho šíření i přes razantní opatření vymklo kontrole.

Byť jsou informace o viru, průběhu nákazy a další perspektivě velmi kusé, je zřejmé, že je situace, minimálně v Číně, velmi vážná. Tamní úřady k ní opatřeními či informováním veřejnosti přistupují mnohem zodpovědněji, než při řešení epidemie příbuzného viru SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome; syndrom náhlého selhání dýchání) v roce 2002. I přes přísnou karanténu se virus šíří dál, a to i do dalších zemí.

Přesná predikce dalšího vývoje se neobejde bez vstupních údajů, nicméně základní charakteristika viru je už dnes velmi alarmující. Velký vliv na další vývoj epidemie budou mít následující vzájemně související proměnné:

Globalizovaná společnost je charakteristická nebývalou mobilitou celosvětové populace, která nahrává šíření epidemie. Současně ale zase umožňuje sdílení informací či výsledků vědecké práce. Environmentalistům dává současný vývoj zapravdu také v dlouhotrvající kritice podmínek na čínských tržištích, kde je velké množství (chráněných a kriticky ohrožených) živočichů drženo v nevhodných podmínkách. Podle všeho je právě zde, v přenosu viru z hada na člověka, původ infekce. Na hada byl vir přenesen zřejmě z netopýra, a to právě ve zmíněném prostředí tržišť.

Zdroj: https://frantisekjohn.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743575

publikováno 27.1.2020 15:27

 

Zpět na Články a názory